Rostfritt stål

Rostfritt stål står emot rost, som även kallas korrosion. Det kan också ha motståndskraft gällande vissa andra kemiska angrepp. Stål som är rostfritt har egentligen en legering bestående av minimum 12 procent krom. Upptäckten gjordes redan i början av 1900-talet av en man vid namn Harry Brearley. Det är legeringen av krom som gör att rostfritt stål kan motstå korrosion. Kromet ger en tunn skyddande hinna över stålet, men kromhalten bör inte understiga 12 procent för att ge den rätta effekten.

Rostfritt stål kan rosta
En vanlig missuppfattning är att rostfritt stål inte alls kan rosta. Sanningen är dock den att vid fel förutsättningar så minskar motståndskraften och stålet blottas för korrosion. Rostfritt stål har trots det hög motståndskraft. Kromet som finns på stålets yta är inte synligt för våra ögon. Men om stålet på något sätt skulle skadas så återbildas ytskiktet och skyddet mot rost blir åter intakt. Det enda som krävs är att omgivningen innehåller syre.

Olika typer av rostfritt stål för olika användningsområden
Beroende på vad det rostfria stålet ska användas till väljs olika typer av egenskaper hos stål. Indelning kan ske utifrån stålets struktur och användningsområde. Till exempel om det handlar om utrustning till storkök eller maskiner för kompost. Kontakta en tillverkare, grossist eller detaljist som säljer produkter av rostfritt stål och beställ de produkter som passar er verksamhet. Du kan få hjälp med allt från standardprodukter till att beställa specialdesignade varor helt utifrån egna önskemål.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *